Ons doel

Pilot bij basisschool de Parkschool

AlleZintuigen is een organisatie die zich inzet om de zintuigen van kinderen te prikkelen, uit te dagen en te ontwikkelen. De natuur speelt hier een essentiële rol bij, zowel bij het materiaalgebruik als de beleving die het product creëert. Daarmee ontwikkelt AlleZintuigen naast de zintuigen, ook het natuurbesef bij kinderen.

 

De vijf bekendste zintuigen zijn voelen, horen, ruiken, zien en proeven. Daarnaast zijn er twee aanvullende zintuigen, namelijk het evenwichtsorgaan en het propriocepsis. Propriocepsis staat voor de positie- en bewegingszin van gewrichten en spieren.

 

Voelen met voeten

AlleZintuigen stimuleert de ontwikkeling van de diverse zintuigen met de eerst productreeks “Voelen met voeten”. Op een eenvoudige wijze worden modulaire voelbakken achter, naast of op welke wijze dan ook, bij elkaar gelegd, waarna het AlleZintuigen blotevoetenpad ontstaat. Speciaal voor kinderen ontwikkeld, van 2 tot 6 jaar. De bakken zijn onderhoudsvrij, makkelijk op te bergen en kennen eindeloos veel invulmogelijkheden.

Eigen invulling

Iedereen kan er zijn eigen invulling aangeven, zowel letterlijk als figuurlijk. Letterlijk doordat kinderen op verschillende manier getraind kunnen worden. Figuurlijk omdat de inhoud kan bestaan uit veel verschillende materialen, waarin eenieder vrij is zelf aan te geven welke materialen zij willen gebruiken. Een aantal voorbeelden van materialen waar de bakken mee opgevuld kunnen worden:

- Tapijt

- Grind (variërend van fijn tot heel grof grind)

- Kunstgras (variërend van lang tot kort)

- Rubber (variërend qua reliëf)

- Wit zand (eventueel schelpjes toevoegbaar, om strand na te bootsen)

- Bladeren (seizoen afhankelijk)

- Vruchten en/of zaden (te denken aan: eikels, maïs en kastanjes)