Veelgestelde vragen

Wat is AlleZintuigen?

AlleZintuigen is een organisatie die zich inzet om de zintuigen van kinderen, jongeren en volwassenen, te prikkelen, uit te dagen en te ontwikkelen. De natuur speelt hierbij een essentiële rol, zowel bij het materiaalgebruik als bij de beleving die het product creëert. Daarmee ontwikkelt AlleZintuigen naast de zintuigen ook het natuurbesef bij mensen. 

 

Hoe kan ik contact opnemen bij vragen of opmerkingen?

Via info@allezintuigen.nl kunt u al uw vragen en/of opmerkingen doorgeven. Er zal zo spoedig mogelijk reactie op komen. Daarnaast kunt u op de Facebookpagina van AlleZintuigen uw vraag en/of opmerking achterlaten. 

 

Is er een telefoonnummer waarmee ik jullie kan bereiken?

Ja, voor vragen die u liever telefonisch stelt kunt u contact opnemen met de accountmanager Tom Uittenboogaard. U kunt hem bereiken op +316 38201915.

 

Wat is ‘Voelen met voeten’?

Het product is een modulair bakkensysteem dat achter of naast elkaar geplaatst kan worden en op de blotevoeten kan worden bewandeld. De oefeningen die op dit product gedaan worden stimuleren de ontwikkeling van de sensomotoriek. De bakken zijn onderhoudsvrij, makkelijk op te bergen en te verplaatsten middels een transportkar. Daarnaast kent het product eindeloos veel invulmogelijkheden.

 

Wat is sensomotoriek?

Van kleins af aan leren kinderen de wereld kennen door hun zintuigen te gebruiken. Denk hierbij aan spullen in hun mond stoppen. Daarnaast voelen zij aan een voorwerp om te beoordelen hoe het aanvoelt; is het warm, koud, hard, zacht. Als kinderen ouder worden, leren kinderen verschillende materialen kennen en kunnen deze kennis koppelen aan eerdere ervaringen (staal is hard en koud).

 

Sensomotoriek bestaat uit 2 handelingen, namelijk sensoriek: het opdoen van prikkels met de zintuigen (ruiken, horen, voelen, proeven en zien en motoriek: het vermogen om te kunnen bewegen en evenwicht te bewaren. De combinatie hiervan wordt sensomotoriek genoemd.

 

Wat is het belang van sensomotoriek?

Er zijn zintuigen die we allemaal kennen: ruiken, proeven, horen, zien of voelen. Maar er zijn ook verborgen zintuigen, zoals het evenwichtsorgaan. Al deze zintuigen zorgen voor onze zintuiglijke prikkelverwerking. Al die zintuigen werken de hele dag samen om ervoor te zorgen dat we goed reageren op onze omgeving. Ze informeren ons over de wereld om ons heen. Ze laten ons weten dat we bij een rood stoplicht moeten wachten en ze vertellen ons dat we bij een volle blaas naar de wc moeten. Ze bestaan afzonderlijk van elkaar, maar moeten als een geheel functioneren. Gebeurt dat niet dan is er sprake van een sensorisch informatieverwerkingsprobleem. Prikkels komen verstoord binnen en het kind neemt informatie uit de omgeving rommelig waar. Als gevolg daarvan reageert het anders op de omgeving.

 

Het is daardoor van belang om deze twee vaardigheden (sensoriek en motoriek) goed te ontwikkelen, zowel apart als in combinatie met elkaar. Er is wetenschappelijk aangetoond dat bij een onderontwikkelde (senso)motoriek schrijf-, lees- en rekenproblemen zich voordoen. Tevens kunnen kinderen problemen hebben bij motorische vaardigheden zoals huppelen of hinkelen. Daarnaast kan bij een verminderde sensomotorische ontwikkeling de onderlinge samenhang tussen verschillende zintuigen verstoord raken.

 

Wat kan ik met het product ‘Voelen met voeten’?

Allereerst de sensomotoriek van de kinderen verbeteren. Daarnaast is het modulaire blotevoetenpad een alternatieve lesmethode. Het bijgeleverde lesprogramma heeft diverse lesmodules klaarliggen voor de begeleidend docent. De lessen staan in het kader van sensomotoriek, natuureducatie, milieubewustzijn en spelenderwijs leren.

 

Kinderen kunnen door middel van het bewandelen van het blotevoetenpad hun sensomotoriek ontwikkelen. Ze leren elkaar te vertrouwen, samen te werken en kunnen op deze manier spelenderwijs leren.

 

Welke invulling zit er in de voelbakken?

Er zijn ontelbaar veel invullingen beschikbaar voor dit product. Denk hierbij aan kort/lang kunstgras, fijn/grof grind, rubber, hout, laag/hoogpolig tapijt, boomschors en nog vele andere mogelijkheden. Een volledig overzicht van alle invullingen vindt u hier.

 

Is er een lesprogramma aanwezig?

Ja, bij het product ‘Voelen met voeten’ is een lesprogramma aanwezig. Hier worden verschillende gebruikersmogelijkheden laten zien, zoals het stimuleren van samenwerking en vertrouwen in elkaar.

 

Sluit ‘Voelen met voeten’ aan op doelstelling van SLO (Stichting Leerplanontwikkeling)?

Ja, ‘Voelen met voeten’ heeft veel raakvlakken doelstelling uit SLO. Benieuwd welke dit zijn, klik dan hier.